Едно литературно лято на Здравка Евтимова

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 26.07.2013 г.) със Здравка Евтимова, два дни след нейния рожден ден:


Още информация „Едно литературно лято на Здравка Евтимова“

С Манол Пейков за Ма Дзиен и „Изплези си езика”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 25.07.2014 г.) с Манол Пейков – за Ма Дзиен и книгата му, публикувана на български от „Жанет 45“ преди дни, „Изплези си езика”:


Още информация „С Манол Пейков за Ма Дзиен и „Изплези си езика”“

С Радостина Ангелова за „Обратната страна”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 18.07.2014 г.) с Радостина Ангелова за нейния трети роман – „Обратната страна” („Жанет 45“, юли 2014 г.):Още информация „С Радостина Ангелова за „Обратната страна”“

Валентин Дишев: Тема


  Предлагаме ви аудиобележката на Валентин Дишев „Тема“:Със Светлозар Желев: за три книги и „Литературен гид”


  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 12.07.2014 г.) със Светлозар Желев:
– за „Абсурдистан” от Гари Щейнгарт, „Усмивката на кучето” от Димана Трънкова и „Убийството на Линда” от Лейф Г. В. Першон (издадени от „Колибри“) –
– за блога „Литературен гид”Аксиния Михайлова: Смяна на огледалата

   На видеозаписа Аксиния Михайлова чете своето стихотворение „Смяна на огледалата”:Още информация „Аксиния Михайлова: Смяна на огледалата“

Ина Иванова: Помен

  В аудиоантологията за съвременна българска поезия „Представи“, Валентин Дишев чете стихотворението на Ина Иванова „Помен”:

Още информация „Ина Иванова: Помен“

Васил Балев: Бавно те живея…

  В аудиоантологията за съвременна българска поезия „Представи“, Валентин Дишев чете стихотворението на Васил Балев „Бавно те живея…”:

Още информация „Васил Балев: Бавно те живея…“

С Аксиния Михайлова: от една номинация и една книга до „Поезията е човекът“

  Предлагаме ви един 20-минутен разговор (на Валентин дишев, от 07.07.2014 г.) с Аксиния Михайлова в деня, в който „Галимар” публикува вестта, че нейната книга „Небе за изгубване” (Gallimardе, 2014) е номинирана за наградата „Аполинер”:


Още информация „С Аксиния Михайлова: от една номинация и една книга до „Поезията е човекът““

Книгата на Аксиния Михайлова „Небе за изгубване” е номинирана за наградата „Аполинер“

  Днес „Галимар” публикува вестта, че книгата на Аксиния Михайлова „Небе за изгубване” (Gallimardе, 2014) номинирана за наградата „Аполинер”. Тя е основана през 1941 г. и е наричана „Гонкур за поезия”… Дори значението на тази номинация е трудно да се оцени… Великолепната година на българската литература продължава. За „Физика на тъгата” на Георги Господинов се говори в Италия и немскоезичния свят – говори се с възхищение… Сега трябва да благодарим и на Аксиния…:


Още информация „Книгата на Аксиния Михайлова „Небе за изгубване” е номинирана за наградата „Аполинер““

За емпатията, една награда и една книга…

  При финалното гласуване за наградата Premio Strega Europeo (награда за най-добра преводна книга, публикувана в Италия) книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата“ (в италианското издание – Fisica della malinconia, преведена от Giuseppe Dell’Agata и издадена от Voland, 2013) получи равен брой от гласовете на журито с книгата на Маркос Торенте Il tempo della vita (превод – Pierpaolo Marchetti; Elliot, 2014). При наложилото се прегласуване за определяне на носителя на наградата, Господинов изостана с един глас. Предлагаме ви една бележка (на Валентин Дишев) по този повод, заедно с… всъщност – чуйте:


Още информация „За емпатията, една награда и една книга…“