С Митко Новков за книгата му „Намерени в превода”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев, от 26.03.2015 г.) с Митко Новков за „Намерени в превода” – книгата му, съдържаща интервюта с 31 българисти и преводачи, посветили се на каузата за разпространение на българския език, литература и култура по света (издадена от „Жанет 45“, март 2015 г.; оформлението на корицата е на Иво Рафаилов):


Още информация „С Митко Новков за книгата му „Намерени в превода”“

С Нева Мичева: за „Кучки вероломни” от Роберто Боланьо

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев, от 25.03.2015 г.) с Нева Мичева за „Кучки вероломни” от Роберто Боланьо („Жанет 45“, март 2015 г., оформлението е на Люба Халева, преводът от испански е на Нева Мичева, редактор на книгата е Лиляна Табакова) – новото попълнение на великолепната поредица „Кратки разкази завинаги”:


Още информация „С Нева Мичева: за „Кучки вероломни” от Роберто Боланьо“

С Галин Никифоров за „Лисицата”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев, от 19.03.2015 г.) с Галин Никифоров за „Лисицата” – най-новият му роман, който вече бе номиниран за Наградата за съвременна българска проза „Хеликон“ (романът е издаден от „Сиела“, ноември 2014 г.):


Още информация „С Галин Никифоров за „Лисицата”“

Георги Милев: Всичко

  Предлагаме ви да чуете как Георги Милев чете стихотворението си „Всичко” (включено и в неговата книга „Драскотини върху зеницата”:

  Това стихотворение, можете да прочетете и сами в „Кръстопът” – списанието за литературата като събитие и събитията в литературата.
Още информация „Георги Милев: Всичко“

С Весела Ляхова – за пътя на „Бежанци“

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 12.03.2015 г.) с Весела Ляхова за нейната книга „Бежанци” („Жанет 45“, август 2013 г.), за историята и литературата, за пътя на книгата, за разчетеното и несподеленото:

Още информация „С Весела Ляхова – за пътя на „Бежанци““

С Катя Зографова за „Знаменити, забравени, забранени”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 07.03.2015 г.) с Катя Зографова за нейната книга „Знаменити, забравени, забранени” („Изток – Запад“, март 2015 г.), проследяваща както сюжети от диалога на българската литература с европейските, така и взираща се с внимание към детайла, поглеждаща от друг ъгъл или с грижа придърпваща към светлината на вниманието, автори като Ив. Шишманов, Н. Геров, П.Р. Славейков, Б. Пенев, К. Христов, П. К. Яворов, Хр. Силянов, Д. Подвързачов, Ст. Чилингиров, Ем. Попдимитров, Ас. Разцветников, Г. Томалевски, Иван Богданов. Вл. Василев, Р. Алексиев, М. Минев, К. Константинов, Фани и Чавдар Мутафови, Змей Горянин, Й. Стубел, Сл. Красински, Ас. Христофоров, Яна Язова, Д. Шишманов… и споменатото далеч не е всичко:

Още информация „С Катя Зографова за „Знаменити, забравени, забранени”“

С Петър Станимиров за работата му по илюстрациите на новото издание на „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 05.03.2015 г.) с Петър Станимиров за работата му по илюстрирането на новото издание на „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча” („Изток – Запад“, 2015 г.) и изкуството на илюстрацията:

Още информация „С Петър Станимиров за работата му по илюстрациите на новото издание на „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча”“

Разговор с Тодорка Минева за проекта „Женската памет”

  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 05.03.2015 г.) с издателя на петте романа от проекта „Женската памет”(реализиран от Издателство „Сонм“) – Тодорка Минева:


Още информация „Разговор с Тодорка Минева за проекта „Женската памет”“

„Калуня-Каля” в „Литературни дни в Радио Благоевград”

  На 27 януари 2015 г., като първо събитие на „Литературни дни в Радио Благоевград” – поредицата, която иска да постави Благоевград отново на картата на гостоприемните за литературата места, бе представен романът на Георги Божинов „Калуня-Каля” (първият тираж от новото издание, дело на „Хермес“, бе в книжарниците на 31 октомври 2014 г.). Предлагаме ви фрагменти от документалния аудиозапис от събитието, предоставени ни любезно от БНР – Радио Благоевград (книгата и участниците в срещата представяще Деян Енев).

Деян Енев:


Още информация „„Калуня-Каля” в „Литературни дни в Радио Благоевград”“

Здравка Евтимова и „Пернишки разкази” – гости на „Литературни дни в Радио Благоевград”

  На 26 февруари 2015 г., Здравка Евтимова бе гост на „Литературни дни в Радио Благоевград” – поредицата, която иска да постави Благоевград отново на картата на гостоприемните за литературата места. По време на тази среща бе представено и новото издание на „Пернишки разкази” („Жанет 45“) – книгата, за която на Евтимова през януари тази година, в Тирана, бе връчена наградата „Балканика“. Предлагаме ви фрагменти от документалния аудиозапис от събитието, предоставени ни любезно от БНР – Радио Благоевград (в първите три фрагмента могат да се чуят и въпросите, зададени от Валентин Дишев и кореспондента на програма „Хоризонт“ на БНР Катя Тренчева, а в четвъртия – журналистката Богдана Крънчева с думи на благодарния читател):
1 –

Още информация „Здравка Евтимова и „Пернишки разкази” – гости на „Литературни дни в Радио Благоевград”“