Васил Георгиев: Улица „Орфей“

      Васил Георгиев чете текста си за улица „Орфей“ от новата му книга „Уличник. Истории на софийските улици“:

(от интервю по телефона за „Страници“-19)

Улица „Орфей”

      Орфей е тракиец, когото гърците най-нахално са си присвоили и затова в различните CV-та на героя в низходяща градация може да се срещнат следните функции, които той добросъвестно изпълнявал – Бог, цар, жрец, певец, любящ съпруг и бойловър (което е политкоректното за педофил).
      Като бог, Орфей е син на Великата майка и Слънцето. След това подрежда света, и заради това си злодеяние бива разкъсан на части. Гръцката легенда вкарва и Евридика, която била негова жена, която умряла и той отишъл да се маже на Хадес да я пусне. След като направил един впечатляващ лайв на царя на мъртвите, последният решил да реституира любимата му, като изрично го предупредил, че тя трябва да върви след него и той да не се обръща докато не стигнат неговия свят. Орфей обаче не бил турчин, да си позволи да върви на пет крачки пред жена си без да я погледне, та в един момент се обърнал да види любимата си, която в този момент пропаднала вдън земя като елиминирана в „Руска рулетка”.
      Елините пък тук проектирали хомо-пристрастията си върху Орфей, който започнал да люби малки момчета. Това обидило отбора на женките, които разкъсали Орфей на една вакханалия в чест на Бакх и така затворили историята със същия край като тя приключва при траките. За траките обаче историята не приключва така, защото за тях всеки край е ново начало, тъй като те, досущ като някои диджей-орфейци, имат циклична представа за времето, а не линейна като гърците.
      Улицата в Лозенец, зад Стопанската гимназия има също два хипостаза – в лявата си част спрямо „Милин камък” тя е наплескана с ново строителство (някои го наричат residential and office buildings или още по-неуместното – сгради), а отдясно са запазени идилииките на селския бит с полусрутените къщички и дървата за зимата. Точно там се намира и рибения ресторант „Хамачи” – другата забележителност, с която се гордее улицата, освен гимназията.Васил ГеоргиевВасил Георгиев в „Кръстопът“
Васил Георгиев в DICTUM

Един отговор на “Васил Георгиев: Улица „Орфей“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment