Седмото „Слънцестоене“

  Предлагаме ви документални аудиозаписи от седмото събитие „Слънцестоене“, състояло се в „+ това“ на 19 юни 2017 г., по време на което бяха обявени новите лауреати на националните литературни награди „Памет“ и „Биньо Иванов“ – за принос в развитието на българския поетически синтаксис“, както и връчена Годишната награда на Академия Liber в категорията „За принос в медийната подкрепа за развитието на българската литература“ (наградата бе връчена на Андрей Захариев като представител на предаването „Библиотеката“ на БНТ)… Прозвучаха стихове на Биньо Иванов и Константин Павлов (комуто е посветена 2016 г. в календара на живата памет и наградата), прочетени от авторите, включени в , „Зоната” (том 1 на една концептуална антология за съвременна българска поезия), които прочетоха и свои текстове, включени в антологията…

  Наградите „Памет” и „Биньо Иванов” – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” бяха създадени през май 2014 г., а първото им връчване, за книги с поезия, издадени през 2013 година, се състоя на първото събитие „Слънцестоене” на 22 юни 2014 година. Тогава за лауреат на „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” бе обявен Пламен Антов за книгата му „Тотемът на вълка. Неполитическото” (още за наградата, начинът на номиниране и посланията, които тя иска да утвърди, можете да прочетете в нейния статут; към 31.05.2017 г. членове на Колегията на наградата, която излъчва журито, което трябва да вземе решение за съответната година са Екатерина Йосифова, Екатерина Григорова, Марин Бодаков, Михаил Неделчев и Пламен Антов). Първият носител на „Национална литературна награда „Памет” (в нейната година Първа – годината на Иван Методиев) е Иво Рафаилов за книгата му „Изброими изкушения” (още за наградата, начинът на номиниране и посланията, които тя иска да утвърди, можете да прочетете в нейния статут; към 31.05.2017 г. членове на Колегията на наградата, която излъчва журито, което трябва да вземе решение за съответната година са Георги Каприев, Иван Ланджев, Иван Цанев, Иво Рафаилов, Палми Ранчев и Валентин Дишев).
  На третото събитие „Слънцестоене”, състояло се на 21 юни 2015 г., за втори лауреат на наградата „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис”, за книга с поезия, издадена през 2014 г., бе обявена Екатерина Григорова с „Дъска по мокрия пясък“, а „Национална литературна награда „Памет” (в нейната година Втора – годината на Георги Рупчев) бе връчена на Иван Ланджев за „Ние според мансардата“, а на петото „Слънцестоене” (20.06.2016 г.) към почетния списък на лауреатите на наградите бяха добавени Ивайло Иванов с „Нов сън за щастие” и Силвия Чолева с „От небето до земята“ (така към Колегиите на наградите – съгласно техните статути наградените се присъединяват по право към колегиите и възможността да журират следващи издания на наградите – се присъединиха в три последователни години Пламен Антов, Иво Рафаилов, Екатерина Григорова, Иван Ланджев и Силвия Чолева. Така съставът им вече е посоченият към 31 май 2017 година). Журитата на всяка от наградите не обсъждат, номинират и награждават книги на своите членове.

  Статутът на наградата „Биньо Иванов” предвижда и две специални, извънредни отличия: „Почетен знак за принос в съхранението и интерпретацията на творчеството на Биньо Иванов” (до седмото „Слънцестоене“ той бе е връчван само на Методи Панайотов за книгата му „Неразчетеният Биньо Иванов”) и „Отличие за извънреден принос „Аз те наричам” (което не бе присъждано до момента). Освен основното отличие, по решение на журито, Национална литературна награда „Памет” може да връчва – при наличието на основания за това – и „Извънредно отличие „Едно” (негов лауреат до 19.06.2017 г. бе единствено Екатерина Йосифова), както и „Почетен знак” за принос към съхранението и интерпретацията на творчеството на автори, на които е посветено съответното издание на наградата.

  Онези, които са прочели статутите на наградите, към които има хиперлинкове в статията (по горе), вероятно са забелязали, че още с учредяването им двете награди са не само независими една от друга, макар и учредени и подкрепени от една и съща неформална „Национална мрежа „Култура на паметта”, но и от учредителите си – след определянето на първите трима членове на Колегиите на наградите, учредителите на наградите не могат да влияят по какъвто и да било начин на решенията на журитата и развитието на традициите на наградите.

  По време на седмото „Слънцестоене” бе представен и том 1 на антологията за съвременна българска поезия „Зоната“, съдържащ стихове на участниците в първия семестър на „Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“, повечето от които са представяни в предишни издания на събитието – докато четат стихове на Биньо Иванов, Иван Методиев, Георги Рупчев, Малина Томова и Константин Павлов, както и свои – като „Гласове на паметта и надеждата“. Такова е и основното послание на антологията – съхраняването и на паметта и на надеждата – като тя не следва обичайния „антологиен“, азбучен ред на представянето на авторите, а се опитва от отделните им „разкази“ да създаде нов – за „търсачеството“, което ражда светове, и за онези „места“, които се самопораждат според мярата на тези, които пристъпват със своите въпроси към тях.

  Цочо Бояджиев е вторият лауреат (след Екатерина Йосифова през 2015 г.) на „Отличие за извънреден принос „Едно“ на Национална литературна награда „Памет“.

  Лауреат на наградата „Памет“ за нейната „Година на Константин Павлов“ (2016) е Марин Бодаков (за „Битката за теб“).

  Лауреат на наградата „Биньо Иванов“ – за принос в развитието на българския поетически синтаксис“ за 2017 г. (за книга, издадена през 2016 г.) е Боряна Кацарска за книгата „Милост към езика“.

  След припомнянето на историята на наградите, която можехте да прочетете по-горе, водещият на събитието – Георги Гаврилов – обяви началото на връчването на отличията, започващо с Годишната награда на Академия Liber в категорията „За принос в медийната подкрепа за развитието на българската литература“:

  Обявяване и връчване (на Боряна Кацарска) на Национална литературна награда „Биньо Иванов“ – за принос в развитието на българския поетически синтаксис“ за 2017 г.:

  Обявяване на новите лауреати на „Почетен знак за принос в съхранението и интерпретацията на творчеството на Биньо Иванов” на Национална награда „Биньо Иванов“ (проф. Енчо Мутафов и проф. Михаил Неделчев):

  Обявяване на новия лауреат (Цочо Бояджиев) и връчване на „Извънредно отличие „Едно” на Национална литературна награда „Памет“:

  Обявяване на новия лауреат (Марин Бодаков) на Национална литературна награда „Памет“:

  Проф. Михаил Неделчев чете стихотворение на Биньо Иванов:

  Кратко представяне на „Зоната“, след което създаващите тази книга автори (Александър Христов, Анна Лазарова, Анна-Александра , Антонина Георгиева, Вангел Имреоров, Виолета Кунева, Георги Гаврилов, Елена Ташева, Кристина Радославова, Наталия Иванова, Росен Григоров, Теа Монева, Теодора Лалова, Теодора Тотева, Христо Мухтанов) четат стихове на Биньо Иванов и Константин Павлов, както и свои, включени в антологията (стихове на живеещите в чужбина или отсъстващи на представянето от София автори чете Георги Гаврилов):

Запис за АрсМедия, част от който ще бъде излъчен и в „Страници“ (предаване за литература на БНР – Радио Благоевград).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment