//

Category Archives: Бележник

Рубрика за кратки бележки на Валентин Дишев – за събития, хора и автори, годишнини, книги… Импровизации, които са настоявали за себе си…

Валентин Дишев: Тема


  Предлагаме ви аудиобележката на Валентин Дишев „Тема“:Книгата на Аксиния Михайлова „Небе за изгубване” е номинирана за наградата „Аполинер“

  Днес „Галимар” публикува вестта, че книгата на Аксиния Михайлова „Небе за изгубване” (Gallimardе, 2014) номинирана за наградата „Аполинер”. Тя е основана през 1941 г. и е наричана „Гонкур за поезия”… Дори значението на тази номинация е трудно да се оцени… Великолепната година на българската литература продължава. За „Физика на тъгата” на Георги Господинов се говори в Италия и немскоезичния свят – говори се с възхищение… Сега трябва да благодарим и на Аксиния…:


Get the whole story »

За емпатията, една награда и една книга…

  При финалното гласуване за наградата Premio Strega Europeo (награда за най-добра преводна книга, публикувана в Италия) книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата“ (в италианското издание – Fisica della malinconia, преведена от Giuseppe Dell’Agata и издадена от Voland, 2013) получи равен брой от гласовете на журито с книгата на Маркос Торенте Il tempo della vita (превод – Pierpaolo Marchetti; Elliot, 2014). При наложилото се прегласуване за определяне на носителя на наградата, Господинов изостана с един глас. Предлагаме ви една бележка (на Валентин Дишев) по този повод, заедно с… всъщност – чуйте:


Get the whole story »

„Бележник“: Георги Рупчев

  Предлагаме ви щрих (на Валентин Дишев – от 02.09.2013 г.) в поклона към Георги Рупчев, в който звучи и стихотворението му „Неапол“:


Get the whole story »