Зорница Иванова и „Хроники на сходствата“


  Зорница Иванова представя книгата си „Хроники на сходствата“ (Издателство „Арс“, 2021 г.), под редакцията на Валентин Дишев, с дизайн на корица и оформление от Анна Лазарова.

Поръчайте си тази чудесна книга.


  „Една книга, в която преминаването през „реката на своя страх“ се оказва сродяване със света, в която се настоява „не изземай правото / на камъка / да оправдае съществуването си“, а и „не пришивай чувствителността / като аргумент / срещу критичното мислене“.
  Да, това е „Хроники на сходствата“ от Зорница Иванова. Не – това са само името първия цикъл в книгата и няколко стиха от две от стихотворенията в него.
  А после „Самотата / расте над собственото си определение, / храни се със зрителя, / който се е осмелил да я познае.“, защото – може би – „желанието е прекроило своята същност“. И да, това са само късчета от следващите две стихотворения. В една книга.
  В тази книга, в която сходствата очертават релефа на различията, но не за да го превърнат в непреодолим склон, а за да потърсят мярата на неговото смирение. Чрез думи, които „пускат корени между сърцето и ребрата“ в свят в който „Целият имагинерен баланс на човечеството / се разлюлява под топлия тласък на дъха, / шепнещ в ушната ти мида, / ,,какво ако‘‘. Вече знаете защо тази книга трябва да бъде прочетена и обичана, нали?“ (Валентин Дишев).


Зорница Иванова в „Кръстопът“.