Катерина Стойкова-Клемър: Често ми се иска…

      Катерина Стойкова-Клемър чете стихотворението „Често ми се иска…“ от своята двуезична книга с поезия „Въздухът около пеперудата“/The air around the butterfly (“Факел”, 2009 г.):

      Записът е от премиерата на книгата в САЩ. „Въздухът около пеперудата“ ще има своята премиера в България по време на XXVIII-ия Международен панаир на книгата в София (в първите дни на декември тази година).

Често ми се иска

да съм картоф.

Да имам очи отворени
във всички посоки.

Да не се страхувам
да влизам в земята.

Да съм въпрос на
живот или смърт
за някого.


Often I Wish I Were

a potato.

Eyes opened
in all directions.

Unafraid
of the cold earth.

The difference
between life and death
for somebody.Катерина Стойкова-Клемер

      Катерина Стойкова-Клемър е родена в г. Бургас, но от 1995 г. живее в САЩ. Работила е като хардуеърен и софтуеърен инжeнер и мениджър в IBM и Lexmark International. През ноември 2009 завършва MFA програма със специалност поезия от Сполдинг Юнивърсити в Луивил, Кентъки.
      Катерина пише стихове и проза на български и английски, превежда поезия между двата езика. Тя е основател и ръководител на кръжоци по поезия и проза в Лексингтон, Кентъки, където живее в момента.
      Нейни стихове са публикувани в български, американски, ирански, немски и италиански литературни вестници и списания. Нейни творби са номинирани за Pushcart, Best of the Web и AWP Intro Award.
      Катерина е зам. главен редактор на английското издание на Public Republic , както и редактор в The Louisville Review. Катерина е водещ на Акценти – седмично английскоезично радио шоу за литература, изкуство и култура по WRFL 88.1, FM, Lexington 2-3 pm EST (21:00 до 22:00 часа българско време всеки петък) . Записи от издания на предаването могат да бъдат прослушани чрез този архив.

Катерина Стойкова-Клемър в „Кръстопът“.

15 отговори на "Катерина Стойкова-Клемър: Често ми се иска…"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment