//
By Дежурен редактор | юни 6, 2010 - 2:31 am - Posted in Аудиофакти, Поречия

      Снощи, на церемония в Трявна, бяха обявени резултатите от „Националния конкурс за лирическо стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови“. С Голямата награда бе отличен Калоян Игнатовски за стихотворението „Йога“.
      Предлагаме на вниманието ви аудиозапис от думите на Калоян Игнатовски по време на церемонията по награждаването, в който той чете и отличеното стихотворение:(запис за ArsMedia – 05.06.2010 г.)

Йога

заставаш зад каузи
участваш във впрягането на добрите енергии
с глас
ако не с друго
докато ехото на далечни мрачни събития се уталожва
с прахта на вчерашните новини

Толкова години след трагедията
са натъкваш на „Фотография от 11 септември“
и единствените възможности на Вислава Шимборска:
да опише полета на скочилите от горящите кули
задържани към този живот в дългия миг
на фотографията
и да пропусне финалното изречение
в дългия миг на стихотворението

и понеже
някой в безсилието си
проявява пощада

И понеже – по-бързо или по-бавно – всички летим
към обсебващия
талантлив финал

как да не ти стане още по-симпатична
тази „непривлекателна пустош“
дробовете ти да се изпълнят
с желание да си отдаден
между светлината и безсмислието
между намигването и амбицията
да се подписваш с глас
с действие „за“ или „против“

да продължаваш с асаните на четене и дишане


Калоян Игнатовски


Калоян Игнатовски в „Кръстопът“.
Калоян Игнатовски в DICTUM


This entry was posted on неделя, юни 6th, 2010 at 02:31 and is filed under Аудиофакти, Поречия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

21 коментара

 1. юни 6, 2010 @ 02:39


  […] поезия печели Калоян Игнатовски за стихотворението “Йога”;       Втора награда журито присъжда на […]

 2. юни 6, 2010 @ 02:43


  […] на движението Калоян Игнатовски в “Кръстопът”. Калоян Игнатовски в DICTUM Връзки към други публикации (генерирани […]

 3. юни 6, 2010 @ 02:44


  […] Игнатовски в “Кръстопът”. Калоян Игнатовски в DICTUM Връзки към други публикации (генерирани […]

 4. юни 7, 2010 @ 10:59


  Мило жури, що за критерии…?!Та това не е поезия, за бога!Всичко друго, но не и поезия!А още по-малко лирична творба.
  Жалко за талантливите хора, които са се надявали
  на някаква справедлива оценка…!

  Posted by Мая
 5. юни 7, 2010 @ 13:01


  Честито на Калоян Игантовски! Едно стихотворение, което е емоционално, умно и майсторски написано.

  Може би стихотворението на Калоян Игнатовски “Йога” ще ви се разтвори, ако прочетете и това на Вислава Шимборска, към което то препраща. Струвам ми се вълнуващ точно този диалог между текстове, изказвания, препратките към други текстове, като отговори на писма, като художесвени имейли с бавността и нервната несигурност на поезията. Може би такъв прочит ще ви помогне да се доближите до текста “Йога”. А ето и самото стихотворение на Шимборска: “Снимка от 11 септември” http://liternet.bg/publish6/vshimborska/11.htm Поздрави :)

  Posted by мд 02 (Петя)
 6. юни 7, 2010 @ 15:28


  Мила Мая, тъй като никой засега не може да ми даде точен отговор какво е поезия,по дяволите, сърдечно моля да ми посочите стихове от Ваш несправедливо пренебрегнат в конкурса талантлив познат, за да се ориентирам поне малко. Благодаря.

  Posted by Юлия
 7. юни 7, 2010 @ 21:50


  Нямам представа какви автори и поети са участвали тази година в конкурса и дали са безкарайно талантливи или изключително бездарни. Просто сравнете награденото стихотворение на Гриша Трифонов за 2008-ма година „Всяка самота ме стяга в раменете“ или стиха на Калина Ковачева с награденото от тази година / ако изобщо може да става дума за сравнение/. Може би все пак някой ще обясни кое е поезия и кое не /без да отричам качествата на написаното от Игнатовски/…

  Posted by Ива
 8. юни 7, 2010 @ 22:22


  Сравнявам, сравнявам… Тази образност със самотата, виното, цигарата не ви ли стяга вече в раменете? Оскъдно тесничка ми се вижда харманлийската мярка, предпочитам асаните на четене и дишане. Те поне не могат да се изпеят.

  Posted by Юлия
 9. юни 7, 2010 @ 23:44


  […] с голямата Славейкова награда стихотворение “Йога“ и останаха в дълбоко двоумение какво е това. Нека тук […]

 10. юни 8, 2010 @ 09:57


  И Вашата творба, Петя, няма нищо общо с поезията.Пишете проза-може би там ще сте по-силна.
  А какво е поезията ли-малко Ви е късничко да се учите тепърва, но ето моя отговор все пак-хармония, ритъм, изящество, красота, обаяние(последните са от тълковния речник).Какво от всичко горе изброено го има във Вашите две творби(на победителите в конкурса имам предвид)? Не е достатъчно да подредиш думи в къси редове, наподобявайки стихотворната форма, за да наречеш това нещо поезия.
  Няма да Ви навреди да прочетете малко класици-те затова са такива,защото са преодолели амнезията на времето.
  Ако желаете, изпратете ми и-мейл адреса си и ще Ви изпратя нещо мое.Прекалено скромна съм,че да занимавам цялата аудитория със себе си.

  Posted by Мая
 11. юни 8, 2010 @ 11:19


  Мила Мая, изглежда предположихте, че Ви отговаря някой от наградените. Аз не съм поет, но никога не е късно човек да научи нещо, например какво е поезия, подходяща за четене, нали? Имейлът ми е clandestino1983@abv.bg, ще Ви чета с интерес, скромността е присъща на големите творци. Предварително благодаря.

  Posted by Юлия
 12. юни 8, 2010 @ 11:47


  Моля да бъда извинена, Юлия!Грешката е моя.

  Posted by Мая
 13. юни 9, 2010 @ 12:43


  Председателят на журито Цветан Ракьовски от 384 творби е предпочел да награди най-тъпата. „Йога“ на К. Игнатовски не чини и лула тютюн.
  А в http://www.liternet.bg в рубриката „Конкурсни резултати“ се бие в гърдите, че от 30 години чете и преподава поезия. То и кучето 3000 години се върти край месарницата, но касапин не стана. Не ми остава нищо друго, освен кротко да въздъхна – еееех, Ракьовски, Ракьовски, горките Ви ученици!
  Валери Станков

 14. юни 9, 2010 @ 13:40


  Ееееех, на някои от коментиралите тук все повече им личи, че в последните години само пишат катадневно, но са спрели да четат…

  Posted by Въжаров
 15. юни 12, 2010 @ 12:09


  В регламента на конкурса се казва точно: конкурс за лирично стихотворение и награда на името на П.и П.Славейкови,което ще рече на ясен български език!Напишете вълнуващо съвременно стихотворение,като не осквернявате духа на българските поети,на чието име е наградата!Напишете СТИХОТВОРЕНИЕ,не поема, не есе,не философска еуфория,а произведение,което след време да влезе в читанките на учениците,да се запомни от четящите,да се цитира и да се настани в световни класации.Спазихте ли написаните правила ,господа от журито?Само вие си знаете!Ние не няма да научим и да четем на приятелите наградените от вас „тук-там поетични находки“.Защото харесваме стихотворения,които са от началото до края завършени и съвършени!Привет на некъдърните ми съграждани!

  Послепис:Чудя се защо досега ПРЕЗИДЕНТЪТ не е наложил Вето на вашите избрани стихотворения- „катаклизми“,да не кажа клизми!

  Posted by Ралица
 16. юни 18, 2010 @ 23:49


  а фамилията игнатовски, кой знае защо, ми звучи комунистически. вероятно и журито се е спряло на него, поради тези причини – все пак патрона на конкруса е Гоце Парвенюфф… политически коректно съчинение, макар и мрънкащо трагикомично, и то заслужено получава заслуженото.останалите… ами пишете и пращайте! впрочем журито… но хайде. абе не е ребота на литературоведи, дето пишат само десертабелно, да попадат в такива журита. но все пак българийка сме. амин. т.е. аман.

  Posted by сухи
 17. юни 19, 2010 @ 22:37


  Извинете, т.нар. критици, просто не си струвате коментара. Ако Пенчо и Петко Славейкови бяха живи, щяха да закрият асоциацията! Но съм съгласна с Мая! Далечни са ви представите за лирика! Простено да ви е, въпреки че невежеството не е оправдание!

  Posted by Милена
 18. юли 20, 2010 @ 21:27


  Игнатовски, радвай се, братко! Ако разните сухи яни и прочие станковци те бяха харесали, трябваше да спреш да пишеш на минутата. Така поне е сигурно, че наистина можеш, в което съм убедена, много ти личи. Справедлива награда!

  Posted by Юлия
 19. септември 13, 2013 @ 10:43


  […] Игнатовски в “Кръстопът”.   Калоян Игнатовски в DICTUM. Връзки към други публикации (генерирани […]

 20. септември 13, 2013 @ 11:12


  […] Игнатовски в “Кръстопът”.   Калоян Игнатовски в DICTUM. Връзки към други публикации (генерирани […]

 21. ноември 19, 2013 @ 20:44


  […]   Калоян Игнатовски в “Кръстопът”.   Калоян Игнатовски в DICTUM. Връзки към други публикации (генерирани […]