Как се прави хайку-фестивал или до Швейцария и назад

      Е, заглавието е малко подвеждащо – става въпрос за две отделни събития. Какви? Предлагаме ви разговор с Петър Чухов, в който темите, обявени в заглавието, се превръщат в част от едно лято:


(запис за ArsMedia)

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ПОСРЕЩНА ХАЙКУ ФЕСТИВАЛ
Петър Чухов

      В унгарския град Печ, една от културните столици на Европа за 2010 година, от 6 до 8 август се проведе Световен хайку фестивал. Участваха над 40 поети от Япония, Румъния, Хърватия, Франция, Холандия, Дания, Италия, Нова Зеландия, България и разбира се, Унгария. Фестивалът беше организиран от Световната хайку асоциация с директор Баня Нацуиши, Дружеството за приятелство между Унгария и Япония с председател Юдит Вихар и Унгарския хайку клуб.
      През първия ден след настаняването участниците разгледаха изложба от хайга /рисунки или фотографии, комбинирани с хайку/ на италианския хайку поет Тони Пичини, както и изложба от различни предмети /апликации, значки, цигари, тениски, яйца, подложки за чаши, свещи, картички, книжки, оригами/ с изписани върху тях хайку, изработени от унгарски студенти-японисти. Последва разходка в красивата стара част на града, където по витрините на различни магазини бяха поставени постери с хайку на всеки от присъстващите на фестивала поети на три езика – родния, английски и унгарски.
      На втория ден сутринта имаше четене на чуждестранните участници във фестивала, а след обяда – лекция на Баня Нацуиши, директор на Световната хайку асоциация и редактор на списанието за хайку „Гиню”, както и четене на унгарските хайку поети. Вечерта имаше официална програма с приветствие от кмета на град Печ и други официални лица и с участието на фолклорен ансамбъл от Хърватия и детски хор от Япония, последвана от официална вечеря.
      На третия ден сутринта имаше обиколка на някои от старинните забележителности на града, по време на която поетите писаха хайку, вдъхновени от това, което виждат. Такъв вид хайку разходка се нарича „гинко” и се практикува от хайку поетите още от преди няколко века. След обяда фестивалът беше закрит с изказвания на организаторите и някои от гостите.
      Освен споменатите по-горе Баня Нацуиши, Юдит Вихар и Тони Пичини, сред участниците бяха още Саюми Камакура от Япония, също редактор в списанието „Гиню”, професорът по славянска литература Наото Цушия от Япония, новозеландецът Док Дръмхелър, който освен поет е и музикант и кукловод и води курсове по творческо писане за деца, Хане Хансен от Дания, Роб Флипс от Холандия, дошъл с караваната си след дълго пътуване, Даниел Дютей от Франция и др. След групата на домакините, най-многобройна беше румънската група, състояща се от 6 души, сред които участвалият в тазгодишната хайку конференция в България Мариус Келару, Лаура Вачеану, редактор на списанието за хайку „Албатрос”, основател и председател на Хайку обществото в Констанца, Амелия Станеску, член на Съюза на румънските писатели, Валентин Николитов, председател на Румънското хайку общество в Букурещ, както и неговият съосновател и бивш председател Василе Молдован. България беше представена от Петър Чухов.
      Стихове на участниците на три езика – родния, английски и унгарски – заедно с техните снимки и биографии бяха включени в издадената за фестивала антология. Освен че дава възможност на всеки поет да се запознае с по-добре с останалите си колеги, такава антология е и един хубав спомен, върху който много от присъстващите събираха подписи и пожелания.
      А ето и две хайку от антологията, както и две от написаните по време на фестивала:


между баща ми и мен
планини, реки
и градове от огън
                                          Баня Нацуиши


навсякъде
покрай стиха
самотата на читателя
                                          Амелия Станеску


статуя на жаба
не скача в езерото
тишина
                                          Док Дръмхелър


лятна вечер в Печ
всеки един прозорец –
хайку
                                          Мариус Келару

Петър Чухов

Петър Чухов в „Кръстопът“.
Петър Чухов в DICTUM.


Един отговор на “Как се прави хайку-фестивал или до Швейцария и назад”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment