Разговор на Владимир Левчев с Кристин Димитрова в „Небесни Балкани“

Разговор на Владимир Левчев с Кристин Димитрова в „Небесни Балкани“ – октомври 2008 г.:

(„Небесни Балкани“ е предаване за модерната българска и балканска литература – съвместна продукция на Радио Благоевград и Издателство „Арс“.)

     В предаването студенти от АУБ четат стихотворенията „Ложата на контрольорите“, „Моят живот на квадрати“ и „И простори, където да тичаш“.


Глас в пустинята

Яжте, това е моята плът,
пийте, това е моята кръв.
Какво ли е да си умреш

с толкова много способности?
Даваш живот на другите
и те ти искат още. Лекуваш

и болните те преследват
вън от приемните часове.
А ти летиш към края,

учениците, които
със собствен конкурс си избрал,
ти досаждат с догадки,

предават те.
Какво иска Мария? Какво
иска майка ми? Ама моля ви,

направете нещо сами.
Поне не ме изоставяйте.
Боже, тури му кръст.


Кристин Димитрова

     Кристин Димитрова е родена през 1963 г. в София. Завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, където сега работи като старши асистент в катедра „Чужди езици“. Автор е на книгите с поезия: „Тринадесетото дете на Яков“ (1992), „Образ под леда“ (1997; 2002), „Затворени фигури“ (1998), „Лица с преплетени езици“ (1998; 2002), „Поправка на талисмани“ (2001; 2002), „Кристин Димитрова – избрано“ (2002, триезично издание на български, гръцки и английски), „Хората с фенерите“ (2003; 2008) и „Сутринта на картоиграча“ (2008), „A Visit to the Clockmaker“ (2005). Белетристика: „Таро: вратите навътре“ (2002), „Любов и смърт под кривите круши“ (2004, разкази) и „Сабазий“ (2007, роман). Сценарии: „Козел“, по текстове на Йордан Радичков и в съавторство с режисьора Георги Дюлгеров (2006), „Етиен“, по идея на нейния едноименен разказ, в съавторство с режисьорка Светла Цоцоркова (2007). Кристин Димитрова е носител на множество литературни награди… През 2006 г. сценарият „Козел“ е отличен с първо място на конкурса за нови игрални филми на Националната художествена комисия. Стихове и разкази на Кристин Димитрова са публикувани в антологии и литературни издания в Австрия, Англия, Германия, Ирландия, Исландия, Италия, Канада, Литва, Македония, Полша, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия, Хърватия и Швеция…

Кристин Димитрова в LiterNet.

Един отговор на “Разговор на Владимир Левчев с Кристин Димитрова в „Небесни Балкани“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment