„Слънцестоене“ – събитието…

 

  На 22 юни 2014 г., в „+ това“ се състоя събитието „Слънцестоене“, по време на което бяха връчени наградите на лауреатите на две нови литературни награди – „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” и „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)”.
Предлагаме ви видеозаписи от събитието и връчването на наградите:

 Наградите са за книга с поезия, издадена през 2013 година.
„Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” и „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)” са учредени съответно от Читалище „Братство 1869”, Община Кюстендил и Национална мрежа „Култура на паметта”.
Общото между двете награди е, че разчитат самите им наименования да излъчат ясни послания, да насочат вниманието към това, че живата памет за авторите-явления в литературата ни, не е в споменаването на имената им, а в четенето и влиянието им, развитието на техните енергии и търсения в творчеството на поколенията от техни съвременници и следовници…
  Журито на „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” (в състав – проф. Михаил Неделчев, Екатерина Йосифова и Марин Бодаков) реши нейният първи лауреат да бъде Пламен Антов за „Тотемът на вълка. Неполитическото“ (издадена от Small Station Press).
Първият лауреат на „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)” е Иво Рафаилов – за книгата му „Изброими изкушения”, издадена от „Пергамент” – това реши журито на наградата – проф. Георги Каприев, Палми Ранчев и Валентин Дишев. То включи в своето решение и разширена листа от обсъждани (сред 38 заглавия и автори) за номинация книги 12 от тях: „Азбука на завръщането” от Галина Николова („София: Поетики”), „Басма и габардин” от Диана Иванова („Жанет 45”), „Без упойка” от Петър Петров („Изток – Запад”), „Воден знак” от Крум Филипов („Жанет 45”), „Изброими изкушения” от Иво Рафаилов („Пергамент”), „Натюрморт с пеперуди” от Елена Денева („Потайниче”), „Око за щастие” от Сибила Алексова („Пламък”), „Теория на всичко” от Станислава Станоева („Жанет 45”), „Това едно/Можеш ли го” от Илко Димитров („Критика и хуманизъм”), „Трябва да се види” от Амелия Личева („Сонм”), „Фарадеев кафез” от Екатерина Григорова („Жанет 45”), „Фи” от Владислав Христов („Ерго”), като в последното обсъждане, на финалните три номинации, са били включени книгите на Иво Рафаилов, Илко Димитров и Владислав Христов.

Втората година на наградата, когато тя ще бъде връчена за книга, издадена през 2014 г., ще бъде посветена на паметта за Георги Рупчев, така че нейното пълно наименование ще бъде „Национална литературна награда Памет (година втора – година на Георги Рупчев)”.
Събитието „Слънцестоене” искаше да събере в средата на най-дългия ден в годината, отдаването на почит към авторите, на които са посветени двете награди, уважение към лауреатите и техните книги, и живото слово, което е смисълът и на литературната памет, и на възможното бъдеще за литературата.
Специални гости на събитието бяха Валентина Рупчева, Деян Енев, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Мая Методиева, Михаил Неделчев, сред авторите, които четоха свои текстове и текстове на Биньо Иванов, Иван Методиев, Георги Рупчев и Константин Павлов – освен лауреатите Иво Рафаилов и Пламен Антов – за да създадат контекста, в който поезията се вглежда и изразява себе си като жива, бяха Аксиния Михайлова, Екатерина Григорова, Емануил Видински, Иван Христов, Йорданка Белева, Людмила Миндова, Надежда Искрова, Петър Чухов…

На следващите два видеозаписа – продължението на церемонията по награждаването (във втория Екатерина Йосифова чете стихотворение на Иван Методиев, а проф. Михаил Неделчев – стихове на Биньо Иванов):

 

 


Лауреатът на „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)” Иво Рафаилов чете фрагмент от стихотворение от наградената своя книга (за съжаление не разполагаме със запис на момента, в който Рафаилов получава почетните знаци за наградата си):

 


Лауреатът на „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” Пламен Антов чете въвеждащото стихотворение от наградената своя книга:

 


Думи и стихове, изречени от Иван Цанев:

Думи и стихове, прочетени от Аксиния Михайлова:

Думи и стихове, прочетени от Екатерина Григорова:

Тъй като не разполагаме със запис на момента, в който Емануил А. Видински чете свое стихотворение, ви предлагаме линк към клип, в който той чете стихотворението си „Една туркиня ми каза…“.

Иван Христов чете стихотворение от последната си – засега – книга: „Американски поеми“:

Йорданка Белева и Людмила Миндова:

Надежда Искрова:

Петър Чухов:

На финала на събитието Екатерина Йосифова прочете стихотворението на Константин Павлов „Правителствен лозунг“:

Следващото събитие „Слънцестоене“ ще изпрати най-дългата нощ през 2014 г. (на 21 декември), а към лятното слънцестоене през 2015 г. ще бъдат обявени новите лауреати на двете награди…