С Нева Мичева – за Жорди Галсеран и „Девет пиеси”


  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев) с Нева Мичева за Жорди Галсеран и „Девет пиеси”:

  Първата среща с Жорди Галсеран и представянето на „Девет пиеси” („Жанет 45“, корица и девет плаката за фикционални постановки на пиесите – Люба Халева) са насрочени за 9 декември 2015 г., от 19:00 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтана), като част от събитията на Софийски международен литературен фестивал. Гостуването на Галсеран е и част от програмата на участието на „Жанет 45“ в 43-тия Софийски международен панаир на книгата.
  В ДНК ще бъде представена и изложбата с плакатите-илюстрации към „Девет пиеси“ на Люба Халева.
  Жорди Галсеран ще дава автографи върху книгата след събитието в ДНК и на 10 декември – в Сатиричния театър преди и след постановката на пиесата му „Дакота“.

  Жорди Галсеран Фере е роден на 05.03.1964 г. в Барселона, Испания – каталонски драматург, сценарист, преводач. Той е сред най-подтавяните съвременни театрални драматурзи в международен мащаб. Автор е на пиесите „Верига от думи”, „Дакота”, „Методът Грьонхолм”, „Карнавал”, „Канкун”, „Бурунданга” и др.; на мюзикъла „Гауди” (съвместно с Алберт Гиноварт), на сценария за филма „Fragile“ на Жауме Балагеро…
  Галсеран завършва каталонска филология в Барселонския университет и започва да се занимава с писане на драматургия през 1988, като първоначално поставя текстовете си сам с любителски трупи. Славата го застига през 1995 г., когато „Верига от думи” и „Дакота” са отличени на няколко театрални конкурса и започват да се поставят на водещите сцени в Испания. „Верига от думи” е носител на наградата „Борн“ (1995) и наградата на критиката „Serra d’Or“ за най-добра творба на каталонски език (1996). „Дакота” пък му донася приза „Игнази Иглесиас“ (1995). Написаната през 2003 пиеса „Методът Грьонхолм” вече е поставена в някоко десетки страни по света…

(запис от 04.12.2015 г., който ще бъде излъчен и в „Страници”: седмичното обзорно предаване за литература на БНР – Радио Благоевград)