Издателство „Арс“ обявява конкурс за издаване на дебютна книга – поезия, проза, хуманитаристика


      В трите раздела на конкурса ще бъде присъдена по една награда издаване на книгата и нейна премиера в съгласуван с автора град на България.
      Издателството си запазва правото да предложи и на други участници в конкурса договор за издаване.

      Участници в конкурса могат да бъдат автори, пишещи на български език, без ограничения във възрастта и местоживеенето им.

      В раздел „Поезия“ ръкописите трябва да съдържат до 45 текста (всеки не по-дълъг от 28 реда, до 53 знака във всеки. Ако ръкописът съдържа по-дълги текстове, моля редуцирайте броя на текстовете, преизчислявайки ги според посочените лимити).
      В разделите „Проза“ и „Хуманитаристика“ ръкописите трябва да са до 150 000 (сто и петдесет хиляди) знака, изчислени чрез запис на ръкописа в .txt формат и проверка на „размера“ на файла в КВ (т.е. приблизително до 146 КВ в посочения формат).

      Ръкописите се изпращат във формат .rtf на мейл ars@bgland.net като прикачен файл (който не съдържа персонална информация) към писмо, съдържащо трите имена, мейл и телефонен номер за обратна връзка, валиден пощенски адрес и изречението: „Съгласен/съгласна съм да работя в дух на добронамереност с екипа на издателство „Арс“ за редакционното приключване на изданието на приложения ръкопис“. Ако в подготовката на ръкописа е вложен труд на редактор, укажете и името му, както и телефонен номер и мейл за връзка (не само за да бъде отчетен неговият принос в изданието, а защото при предложение за договор, издателството смята за свой дълг да преговаря и с посочения редактор).

      Краен срок за изпращане на ръкописите: 24:00 часа на 15 юли 2009 година.
      Резултатите ще бъдат обявени в електронното списание „Кръстопът“ – http://crosspoint.mediabg.eu/ (и други медии, чувствителни към подкрепата на българската литература и хуманитаристика) – в 20:00 часа на 15 август 2009 година.
      Премиерите на изданията ще бъдат част от „Фестивални дни „Глоси“-октомври’2009″ (втората половина на месец октомври).

      Конкурсът ще се провежда два пъти в годината. Следващата му „сесия“ ще стартира през октомври 2009 година.

21 отговори на "Издателство „Арс“ обявява конкурс за издаване на дебютна книга – поезия, проза, хуманитаристика"

 1. здравейте,
  имам около15-тина стихчета и есета , нарекох стихосбирката си „Ученически вълнения“, но тя още не е видяла бял свят. Не разполагам с редактор, но бих се радвала, ако работим съвместно. Нарекох я така, защото всичките ми стихове са писани на 13 годишна възраст, когато бях в английската гимназия.
  Ще се радвам, ако ми съдействате!

 2. Здравейте. „15-тина стихчета“ не звучи точно като отношението към писането, което търсим… Нито „13-годишна“ като възраст. Бихме посъветвали всеки, при такава „заявка“, да изчака, за да превърне дебютната си книга не само в празник за роднини и познати, но и в запомнящо се съ-битие за четящите… Но казаното не е присъда – изненадите винаги са възможни и даже желани. В обявата е указан начина, по който можете да се включите в конкурса… Успех.

 3. Здравейте,
  моля да поясните какво означава „Ако ръкописът съдържа по-дълги текстове, моля редуцирайте броя на текстовете, преизчислявайки ги според посочените лимити“ – да се намали броя на текстовете, като всеки, който надвишава 28 реда и 53 знака отговаря на 2 или да се изчисли общият брой на редовете (да не надхвърля 1260)? Ако има текстове, които са с повече редове, но с по-малко знаци, те трябва ли да се преизчисляват?
  Предварително блъгодаря за отговора.

 4. Здравейте.
  Пояснявам: планирано е поетичните книги да бъдат с обем до 48 страници, всяка от които – при избраните формат и кегел на шрифта – побира 28 реда с до 53 знака (за редове се броят и необходимите за заглавие, както и междуредията, използвани за разделяне на строфи или въвеждане на различни цезури, а за „знак“ – всички знаци в реда, включително и „интервал“-ите). Целта на преизчислението е предложеният брой стихотворения да може да се разположи на тези страници (като не забравяме, че са необходими поне 3 „служебни“ – за аван- и контратитул, както и за „Съдържание“, т.е. страниците остават 45). Разбира се, в процеса на редакционното приключване на съвместната работа по изданието, е твърде вероятно един или няколко текста да се окажат „съкратими“, а оттук и възможната грешка в преизчислението не изглежда толкова фатална (много е трудно да се напишат 45 добри стихотворения, много… особено такива, че да се окаже възможно да бъдат събрани в книга, а не в стихосбор…)… При всички случаи, все пак, пълнотата на авторовото себеизразяване ще има предимство пред лимитите.

 5. искам да знам има ли ограничения в размера на самото произведение,това 150 000 знака за цялата творба ли се отнася или само за частта която трябва да ви бъде изпратена.

 6. Samuel, както вече Ви бе отговорено в друг сайт, под „ръкопис“, който се очаква да бъде изпратен, се разбира цялото произведение. Вярно е, че и от една лъжичка може да се разбере дали в една каца с мед има и катран, но няма как да се отсъди за две каци или повече, както би било, ако в конкурса може да се участва с част от произведение… 🙂

 7. Под „ръкопис“ имате предвид не напечатано, а белязано с почерка на автора, така ли? Защото в някои издателства изискват да бъде напечатано.

 8. Под „ръкопис“, както става ясно от текста на обявата, се чете: „неиздавано авторско произведение, изпратено в .rtf формат (т.е. – „набрано“ на компютър и записано в посочения формат)“.
  И, честно казано, означава точно и само това – уморихме се в последните дни да молим авторите да ни изпращат отново своите текстове, защото – странно – 92% от тях са решили, че когато пише „се изпращат в .rtf формат“ това означава да се изпращат във всеки друг компютърен формат, освен указаният… Под „произведение“ се разбира не отделно стихотворение, разказ, есе… а такова синтетично „съжителство“ на множество от посочените, което – отпечатано на хартия – да може да се нарече „книга“… И всичко това се изпраща събрано и подредено в 1 (един) файл, записан (в .rtf) и „прикачен“ към писмото…
  Няма да кажа нищо за странните случаи, в които се изпращат 5, 8 или 11 стихотворения като предложение за издаване на книга…

 9. Здравейте,
  искам да попитам възможно ли е участие на двама автори със съвместно творчество?
  Предварително благодаря за отговора.

 10. Възможно е. Но тогава е желателно и двамата да са дебютанти.

 11. Здравейте.
  Проблем ли е, ако съответните произведения са публикувани преди това в интернет?

 12. Естествено не (освен в случаите, в които сте подписали договор с публикувалият ги, чрез който преотстъпвате за определен период от време авторските права върху произведението… което не е практика у нас…).

 13. Здравейте, заинтригувах се от този конкурс, но имам един проблем. През март започнах да пиша книга. Чудя се мога ли да Ви пратя например една глава от нея, защото иначе е много, а и не е довършена. Ще се радвам на обратен отговор.
  Благодаря.

 14. Здравейте, Вероника. Отговорът на Вашето чудене е прост – не. Не може да ни изпратите една глава от това, което не сте завършили. Конкурсът е за онези, които са извървели целия път. Но през октомври ще стартира следваща есия на конкурса…

 15. Благодаря Ви за отговора!
  Надявам се през октомври вече да съм завършила всичко.

 16. Здравейте,

  Кога точно през октомври ще започне конкурса? Или дата още не е известна?

 17. Аз съм автор на множество стихотворения, разкази и два романа. През 2008 година издадох роман и четири разказа в една книга озаглавена-„Живото съкровище“.Искам да запитам, имате ли възможност да ми съдействате за издаване на творбите ми в САЩ и Западна Европа и още едма молба- бихте ли ме информирали за бъдещи конкурси за да мога да участвам!?

 18. Да, и мен ме интересува – ще има ли следваща „сесия“ на конкурса и ако да, кога?

 19. Здравейте,

  Интересува ме кога е крайният срок на следващата сесия на конкурса и какви са изискванията? Благодаря

 20. Здравейте!Искам да издам стихосбирка с някой съвместен партньор,който пише стихове аако има желаещ да ми пише!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment