Едно литературно лято на Здравка Евтимова


  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев – от 26.07.2013 г.) със Здравка Евтимова, два дни след нейния рожден ден:
  Едно е сигурно – Здравка Евтимова, в последните десет години, е един от двамата български прозаици с най-многобройни публикации извън България…

  След публикацията на разказа „За Сава“ (For Sava) от Здравка Евтимова в North American Review към Университета на Северна Айова, САЩ, тя беше помолена да представи кратък текст за писането на разкази в България, който бе публикуван на 12 май 2014 г. в блога на литературното списание под заглавие: Writing Short Stories in Bulgaria („Да пишеш къси разкази в България“).

  Списание „North American Review“ е най-старото литературно списание в САЩ, основано през 1815 г. в Бостън, а от 1968 г. е издавано от Университета в Северна Айова. Двукратно печели наградата „Национално литературно списание на САЩ“ в конкуренция с „Ню Йоркър“, „Харпър’с“ и „Атлантик Маунтли“.

  Здравка Евтимова получи покана от Европейския икономически и социален комитет към Европейския съюз да гостува на Комитета в рамките на културната инициатива „D?jeuneurs litt?raires“ и чете свои разкази в Брюксел на 17 юни 2014 г. В рамките на тази инициатива през 2014 г. са поканени общо четирима писатели от различни страни на Европейския съюз.

  Издателство Fomite Books (Върмонт, САЩ), публикува в началото на февруари 2014 г. романа на Здравка Евтимова Sinfonia Bulgarica – като хартиено тяло и в електронен формат за електронни четци от типа Kindle. Същото издателство публикува през 2012 г. сборника с разкази на Здравка Евтимова Carts and Other Stories („Стари коли и други разкази“).


Здравка Евтимова


   Здравка Евтимова в „Кръстопът“.
   Здравка Евтимова в DICTUM.