Вера Мутафчиева в Благоевград

Вера Мутафчиева:

Записът – 25.02.2009 г. – е от третата вечер на зимните арт празници на Радио Благоевград, организирана съвместно с AUBG (част от отбелязването на първия рожден ден на предаването „Минало несвършено“, с водещи Евелина Келбечева и Евгения Иванова) и посветена на премиерата на корпуса от избрани съчинения на Вера Мутафчиева, издаден от „Жанет 45“.


Вера Мутафчиева - 25.02.2009 г., Благоевград

      Вера Мутафчиева – български писател и историк-османист, член на Българската академия на науките – завършва специалност „Исто- рия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1951 г., а от 1958 година, след защита на дисертацията „Фео- далната рента в Османската империя XV-XVI век“, е „кандидат на историческите науки“. От 1978 година В. Мутафчиева е „доктор на историческите науки“. Работила е като асистент в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (1951-1955), научен сътрудник в Института по история на БАН (1958-1966), старши научен сътрудник в Института за балканистика при БАН, старши научен сътрудник I степен в Института по литература при БАН (1979-1993)
      Вера Мутафчиева е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в многобройни тиражи. Сред по-известните нейни произведения са: “Книга за Софроний”, “Случаят Джем”, “Летопис на смутното време”, “Аз, Анна Комнина”, “Предречено от Пагане”, спомените “Бивалици”, “Разгадавайки баща си”, “Семейна сага” и др. Сценарист е на най-гледания филм в българската история – „Хан Аспарух“.
      Член е на Съюза на българските писатели и негов секретар в периода 1982-1986 година.
      Била е ръководител на Агенцията за българите в чужбина (1997-1998).
      Вера Мутафчиева е лауреат на множество отличия, включително на Хердерова награда (1980).
      Doctor Honoris Causa на Нов Български Университет.

Видеозаписът, който ви предлагаме да видите, дублира съдържателно част от фонограмата, публикувана по-горе.

Интервю с Вера Мутафчиева, дадено преди премиерата и великолепните встъпителни думи на доцент Албена Хранова можете да чуете в „Кръстопът“.

2 отговори на "Вера Мутафчиева в Благоевград"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment