Събитието „Слънцестоене“ – 4: пълен видеозапис


  Предлагаме ви видеозапис от състоялото се днес събитие „Слънцестоене“ – 4, организирано от СНЦ „Liber“, Националния литературен фестивал „Глоси“ и членовете на колегиите на Националните литературни награди „Биньо Иванов“ и „Памет“ (в DICTUM можете да чуете пълен документален аудиозапис от събитието).

  Видеозаписът съдържа:

1. Откриване и оповестяване (в присъствието на Донка Павлова) на разрешението на наследниците на Константин Павлов Година четвърта на Национална литературна награда „Памет“ да е посветена на паметта за Константин Павлов (така 2016 година, в историята на наградата, ще се нарича „Година четвърта – година на Константин Павлов“). След това младите автори Анна Лазарова, Антонина Георгиева, Георги Гаврилов, Елица Кирилова, Иван С. Вълев, Ренета Бакалова, Стефани Гончарова, Христо Мухтанов и Теодора Лалова, наричани в тази и в следващите две части от събитието „гласове на паметта“. (в четвъртата част, невключена в този запис, те биват представени със своите био-библиографии и четат свои стихотворения), четат стихотворения на Константин Павлов, избрани от самите тях…

2. Силвия Чолева, Вера Деянова и Валентин Дишев говорят за Малина Томова (на паметта за която е посветена настоящата – 2015 г. – като Година трета на Националната литературна награда „Памет“), а „гласовете на паметта“ четат нейни стихове.

3. Четене на стихове на Биньо Иванов (още едно припомняне за него – без да е обвързано с „дати“ и „годишнини“, припомняне на значението му и на това, че живее в традицията на българската поезия, като продължа да е импулс за нейното обновление, заради което и наградата, връчвана „за принос в развитието на българския поетически синтаксис“ носи неговото име, името на Биньо Иванов) – отново от младите автори, посочени по-горе, и наричане „гласове на паметта“, за да бъдат назовани в четвъртата част (с начало в 1:02:25 – двадесет и петата секунда следваща втората минута след изтичането на първия час) на събитието „гласове на паметта и надеждата“, част, в която те биват представени със своите биографии и чрез техните текстове, прочетени от самите тях…

(записът, който гледате, е качен в канала на АрсМедия в YouTube, който излъчи събитието и чрез пряко включване, на живо; канал, който занапред ще излъчва все повече събития, свързани с литература, точно по същия начи – на живо – като след това ще можете да се срещате с тях и тук – в „Кръстопът“).

   Преди края на събитието бе прочетено и следното изявление:
  „СНЦ „Liber…“ възстановява Годишните награди на Академия Liber, които бяха връчвани в периода 2008-2010 година в категориите „За концептуален поетичен дебют”, „За втора издадена книга с поезия”, както и „Книгата” в разделите „Проза” и Поезия, лауреати на които са и автори като Екатерина Йосифова, Мария Калинова, Сливия Томова, Керана Ангелова и други.
  Искаме да изпратим и посланието, че държим на традициите в две посоки – затова, започвайки от следващото равноденствие, ще провеждаме представително проучване и връчваме наградите в различни раздели както за всяка предходна година, така и за онези години и раздели до и след 2010 година, за които те не са връчвани… Искаме тези награди да бъдат представителни, представителни за паметта и значимостта. Затова всяка от тях ще бъде връчвана след проучване и допитване до поне 50 активно пишещи и публикували в този период автори, ще питаме за книгите, които те помнят, книгите, които – по този начин – са се превърнали в част от тях самите, в част от живота на литературния процес: истинският, неопределян от принадлежност и всекидневни обвъзвания. Искаме да върнем литературните награди и техните лауреати там, където е тяхното място – в паметта и живота на литературата ни.
  Повече подробности за регламента и механизма на допитването и излъчването на лауреатите, както и за категориите и годините, за които ще бъдат връчени наградите около пролетното и есенните равноденствия ще може да търсите и прочетете в електронното списание за литература ”Кръстопът”…”

   Предварителният анонс за „Слънцестоене“ – 4 звучеше така:

   „Тази събота – 19.12.2015 г., от 11 часа в „+това” – СНЦ „Liber…”, АрсМедия, Националния литературен фестивал „Глоси“ и Националните литературни награди „Биньо Иванов” и „Памет” ви канят на четвъртото издание на събитието „Слънцестоене”.
   С традиционното съучастие на членовете на колегиите и журитата на наградите (Екатерина Йосифова, Екатерина Григорова, Иван Ланджев, Иван Цанев, Иво Рафаилов, Марин Бодаков, Михаил Неделчев, Палми Ранчев, Пламен Антов), гости и приятели (Георги Господинов, Деян Енев, Силвия Чолева…), се надяваме да бъдем заедно:
1. Заради поезията.
2. Заради традицията.
3. За да има още едно събитие, в което литературата се изговаря без суета.
4. За да си спомним за Малина Томова (на която е посветена Година трета на НЛН „Памет“), защото не бива да бъде забравяна, защото не сме я забравили.
5. За да се вслушаме в отново в Биньо Иванов (отново не на неговите „дати“ и не за да връчим за трети път Национална литературна награда „Биньо Иванов“ – това ще стане на следващото, лятно, „Слънцестоене“) – а защото можем да го живеем, всеки ден – както той живееше поезията… и както я промени.
6. За да се вслушаме отново в различни гласове, в различни поетики: млади, различени и различими (Анна Лазарова, Антонина Георгиева, Георги Гаврилов, Елица Кирилова, Иван С. Вълев, Ренета Бакалова, Стефани Гончарова, Христо Мухтанов и Теодора Лалова), заради –
7. Паметта и надеждата…”

(първа публикация – в електронното мултимедийно списание за литература DICTUM – най-богатият публичен, достъпен за свободно ползване, български архив с разговори и гласове на автори, преводачи, издатели, наблюдатели на литературния процес…)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bubblecast plugin is not configured properly. Please, contact administrator.
Add video comment